5 неща, които някой трябваше да ми каже, когато бях на 18

  #Мисъл

Какво бихте променили ако можехте да върнете времето назад ? Може би няма човек на Земята, който да не си е задавал този въпрос. Е, днес ви предлагаме не само да си го зададете още веднъж, но и да помислите над него.

Ако имахте възможността да върнете времето назад и да срещнете вашето 18 -годишно АЗ, какво бихте му казали ? Какво бихте го посъветвали ? Какви грешки да избягва ? По кой път да поеме и как да оползотвори по-добре времето си ?

Със сигурност задачата не е от най-лесните, за това ви предлагаме следващите няколко реда, в които ще откриете за какво хората съжаляват най-много и какво биха променили ако имаха тази възможност.

 

5 неща, които някой трябваше да ми каже, когато бях на 18 :

 

 

5. "Прави грешки ! Прави много грешки ! Те не са страшни, а полезни."

Никой не се намери да ме хване и да ми обясни навреме, че когато си млад всичко ти изглежда супер важно, значимо и необратимо, но в действителност не е така. Никой не ми каза, че по-късно единственото, което остава като чувство, не е страха от направената грешка, а съжалението от изпуснатата възможност.

До всяко подрастващо дете трябва да има един човек, който да се появи един ден и да му каже : "Никога не се страхувай да опитваш нещо ново, защото най-голямата грешка, която можеш да направиш всъщност е именно това – да не направиш нищо от прекалено колебание или страх. Нещата, от които се страхуваш и притесняваш сега, ще ти се сторят маловажни или ще си ги забравил след 10 години, но споменът за това, което си искал да направиш и не си се осмелил, ще си остане. За това прави грешки ! Колкото повече, толкова по-добре. В най-лошия случай ще научиш нещо полезно."

 

 

4. "Хората не могат да четат мислите ти. За това ги казвай на глас. По-често."

Вече си на 30, а все още си спомняш онова сладко момиче от съседния клас. И тя си те спомня, защото и тя те харесваше. Шокиращо нали ? Ама като няма кой да си каже... И това важи не само за любовните взаимоотношения, а и за тези между приятели, син – баща, майка - дъщеря и др.

Някой трябваше да ми каже : "Хората може и да предполагат как се чувстваш и за какво си мислиш, но никога няма да разберат със сигурност, освен ако не им кажеш. За това, когато искаш да бъдеш разбран – споделяй, когато искаш да изкажеш мнение или каквато и да е друга емоция – изразявай, говори, показвай !"

 

 

3. "Гледай по-сериозно на нещата, които обичаш да правиш и инвестирай време и усилия в тях."

Сещаш ли се, че като малък обичаше да рисуваш ? Спомняш ли си също, че обичаше да свириш на китара и мечтаеше да станеш рок звезда ? А компютрите ? Винаги си бил добър с компютрите ? Коли ? Математика ? - Всеки има своята страст.

Една от основните причини за нещастието на хората е директно свързана с работата им. И тук не става въпрос за пари, а за самата работа. Едно дете на 18 години много лесно се влияе от мнението и изборите на другите и често взима решения, за които по-късно съжалява.

Някой трябваше да ми каже : "Изборът какво да учиш или работиш трябва да бъде лично твой. Не позволявай идеите и вижданията на другите да ти повлияят. Има нещо, което обичаш да правиш ? Имаш страст ? Инвестирай време и усилия в нея и я превърни в професия. Сега си на 18 и имаш цялото време на света пред себе си, но скоро няма да разполагаш с лукса на времето, за това избирай мъдро. И както се казва : "Ако обичаш това, което правиш, няма да ти се налага да работиш и ден от живота си..."

 

 

2. "Не се притеснявай прекалено много от това какво другите мислят за теб."

Всеки възрастен човек си спомня какво е да си на 18 години.  Над 90% от тези хора могат да потвърдят, че в сегашното им обкръжение няма и един човек от обкръжението, което са имали когато са били на 18 години. Проблемът е, че именно в тази възраст хората са най-чувствителни и хорското мнение, в повечето случай, играе важна роля в изграждането им като личности.

Какво се получава ? Притесняваме се от мнението на хората, променяме се заради тях, взимаме лични решения базирани на техните упреци или съвети, а по-късно си даваме сметка, че тези хора вече не са част от живота ни... Не е ли глупаво ?

Трябваше някой да ми каже : "Какво хората мислят за теб е важно, но не чак толкова. Ако ти имаш вътрешното убеждение, че правиш нещо, което е добре за теб, интересно ти е или просто ще ти достави удоволствие... Направи го, без да се притесняваш за това какво ще си кажат другите."

 

 

1. "Не се страхувай от промяната. Приеми я, свикни с нея, заобичай я !"

Новото и непознатото често е свързано със страх, колебание и нежелание. За добро или лошо, в живота на всеки, рано или късно, настъпват промени. В началото всяка промяна е трудна, но след време, горе описаните чувства сякаш се изпаряват и всичко става пак нормално. Представете си колко по-добре щеше да е да ги нямаше страха, колебанието и форсираното нежелание. Тогава щяха да останат само тръпката, емоцията от откриването на нещо ново и авантюристичния дух.

Някой трябваше да ми каже : "Ти си на 18 и ако искаш нещо ново и различно,  сега е времето да го търсиш. Искаш да пътуваш ? Тръгвай ! Не си доволен от специалността, която си избрал да следваш ? Смени я ! Не си щастлив в тази връзка ? Прекъсни я ! Промяната не е страшна, просто изглежда такава, докато не я направиш."

 

Намирате тези съвети за полезни ? Споделете ги и с вашите близки !

 

 

Още от нашата рубрика #размисли :

Лекарка разкрива за какво съжаляват хората преди да умрат

45 практически съвета за по-добър живот

Ето защо не трябва да се предавате