Ето защо трябва да спрете цигарите

  #Мисъл

Пушенето убива. Днес това изречение е станало толкова банално, че дори вече не се възприема като сериозен аргумент против тютюнопушенето. Ако реалната смъртна заплаха ти се струва банална и не ти пречи да се наслаждаваш на така любимите си цигарки и продължаваш да си ги опъваш сладко ден след ден, година след година, то времето някой да дойде и без предупреждение да ти плесне един шамар одавна е дошъл.

 

След като знаеш, че пушенето те убива малко по малко всеки ден, и продължаваш да го правиш значи не ти пука много много за здравето ти. Това е ок. Може би си по-чувствителен на тема външен вид. Все пак външната красота е издигната в култ в държавата ни. Може би ако се засмееш с най-чаровната си усмивка на шегата на някой от твоите приятели, и той дойде при теб и ти каже директно в лицето "Зъбите ти са жълти и изглеждат отвратително".... ?! Но не, това няма как да стане, нали ти е приятел, не би направил такова нещо. По-добре да си замълчи...

 

Може би ако най-накрая се осмелиш и тръгнеш да сваляш момичето, по което си падаш от години и тя те отреже с думите "дъха ти мирише ужасно от тея цигари" щеше да има някакъв резултат. Или може би ако отидеш на родителска среща на собственото си дете и всички си помислят, че си дядото/бабата, а не бащата/майката на детето си, щеше да ти повлияе малко. Но щеше ли да е достатъчно ?

 

Едва ли. Можи би ще трябва и да сменят вече баналното "пушенето убива" върху кутиите от цигари с нещо като "лицето ти става все по грозно с всеки изминал ден". А за мъжете могат да сложат нещо като "имаш слаба воля и изглеждаш слабохарактерен пред жените", защото ударите по мъжкото самочувствие винаги са ефективни. Може би ако научиш, че жена ти ти изневерява с комшията, защото ти вече чисто физически не можеш издържиш дори и на най-елементарното натоварване или в по-лошия случай просто вече не ти става... Може би тогава щеше да си кажеш "колко съм тъп да знам всичките тези тежки и съвсем реални последици от тютюнопушенето и все пак да продължавам да пуша"...

 

Може би ако видеше разочарованието в очите на детето си, заради това, че не можеш да тичаш и скачаш с него и да се гоните в парка, щяше да се замислиш. Или може би не - та ти си едва на 20 години, какви жени, какви деца ?! Няма смисъл сега да се тревожиш излишно за това, което евентуално би ти се случило утре. А и споко ти ще ги спреш, знаеш, че можеш, просто ти се пуши сега и си пушиш. Иначе предвиждаш да ги спреш. Ей сега даже наближава края на годината и даже мислиш да се "пробваш". Не ти ли се струва странно, обаче, че и миналата година по това време си правеше такива планове ?

 

Колко ли време трябва да мине, за да осъзнаеш най-накрая, че си в капан. Или по-скоро какво ли трябва да се случи, за да разбереш сериозността на тютюнопушенето. Виждаш, че наоколо почти всички пушат и може би за това си мислиш, че е ок..., че не е сериозно, дори, че е нормално. А замислял ли си се, че може би всички вие сте заедно в капана ?

 

Може факта, че всичките лоши процеси причинени от цигарите остават скрити вътре в тялото ти, ти пречи да осъзнаеш какво точно се случва с артериите ти, с кръвта ти, с мозъка ти, със сърцето ти... Може би ако имаше на челото една линия, която да символизира колко живот ти остава - точно като в компютърните игри, и ако застанеш пред огледалото и наблюдаваш как тази линия се скъсява в реално време, докато пушиш... може би това щеше да промени малко нещата. Или ако кожата ти беше прозрачна и ти позволяваше да виждаш как стените на артериите ти стават все по дебели от натрупалата се плака вътре в тях, ако можеше да виждаш как с времето отвора на артериите ти се стеснява, докато един ден просто е толкова малък, че няма никакъв кръвоток. Това щеше ли да промени нещо ? Защото именно това се случва в момента...

 

Тук няма да изброим всичките лоши биологични процеси, няма и да кажем колко добре е здравето ако спреш да пушиш или колко пари, ще можеш да спестиш и бла бла бла. Няма смисъл да ги изброяваме тези неща, по простата причина, че и те са станали вече толкова банални, че думите, с които се изписват вече нямат същата тежест.Тук просто ще кажем, че ти умираш. Ти правиш една дългосрочна и сигурна инвестиция в смъртта си. Всеки изминал ден.

 

Наясно сме, че едва ли тази статия ще ти донесе нещо ново като информация, но поне се надяваме, че поднесена по този начин информацията, ще те накара поне да се замислиш. Не да откажеш цигарите - това е много трудно, едва ли ще се случи. Но просто да спреш за минута и да помислиш. Да спреш и да помислиш. ДА СПРЕШ и да ПОМИСЛИШ.

 

 

---------------------------

С любов, от един бивш пушач.
www.damikanyat.bg - Нови запознанства ♥