Как да направите перфектното първо впечатление в 5 стъпки

  #Запознанства

Имаш само един опит да направиш добро първо впечатление. След това, за да промениш мнението на хората за теб, се изискват усилия и време. Да направиш добро първо впечатление обаче никак не е лесна работа. За щастие има методики и стратегии, които можете да използвате за по-ефективен първи контакт.

Според проучванията правени в тази сфера, една от основните причини, които карат хората да се затрудняват с тази задача е срамежливостта. Всъщност процента на хората, които се самоопределят като срамежливи е нарастнал от 40% на почти 60% през последните 20 години.

Друга причина е чувството на дискомфорт, което мнозина изпитват при нови запознанства. Как да се преборим с тези пречки и как да станем по-уверени в себе си, за да направим добро първо впечатление ? Отговора в следващите редове :

 

Започваме от самото начало. Когато се запознавате с някого...

1. Не бъдете срамежливи и винаги правете очен контакт в момента, в който изговаряте името си и по време на разговорите впоследствие. Първата стъпка от възприемането на един човек като личност е именно зрителния контакт.

Откритият и директен поглед предразполага и подчертава значението на думите, които използвате в същото време. Свеждането на главата и избягването на очния контакт говори за притеснение и е често интерпретирано като страх и отслабване на позициите.

Трудно е да водиш разговор с човек, който е нон стоп съсредоточен върху смартфона си, така че избягвайте този навик. Това кара събеседника ви да си мисли, че не ви е интересен разговорът с него.

 

2. Не забравяйте, че най-вероятно и човека срещу вас има подобни притеснения. За това се концентрирайте повече върху това как да го предразположите и накарате да се чувства комфортно. Истината е, че ако накарате човека до вас да се чувства добре, това ще допринесе и за вашия комфорт и увереност.

За това не се притеснявайте да попитате за неговото име отново, в случай че не сте го запомнили първия път (това се случва доста често при нови запознанства). След това, колкото по-рано започнете да се обръщате към този човек поименно, толкова по-добре. Така ще подчертаете неговата индивидуалност и ще го накарате да се чувства добре.

Когато ви попитат нещо, не се притеснявайте и след това върнете жеста и попитайте същото и вашите събеседници. Така ще покажете интерес и желание за опознаване. Няма нищо по-неприятно от човек, който говори само за себе си и не показва интерес към другите.

 

3. Научете как да си служите с езика на тялото и да "говорите" без думи. Невербалните начини на изразяване са също толкова важни, колкото и вербалните. Когато са в синхроон, тези две измерения на общуване са много силни начини за въздействие. И обратното – водят до смущения в комуникацията, когато са в несъответствие.

Невербалната комуникация може да включва мимиките, жестовете, позата и разположението на тялото, облеклото, похадката и изобщо всички движения. Всички тези елементи имат силни психологически последствия. Когато говорим за външен вид, трябва да знаете, че в съзнанието на хората е вписано, че на спретнатия човек с добре поддържан външен вид може да се разчита. Немарливо облечения често ни изглежда некомпетентен, а прекалено наконтените предизвикват снизходително отношение.

Честата смяна на положението на тялото, потропването с крак, облизване или хапане на устните са признак на безпокойство. Подпиране на тялото и честото потриване на врата, очите или носа са защитни реакции на тялото по време на общуване. Те са признак на притеснение, нервност, нечестност...

Използвайте правилно езика на тялото като поддържате умерен зрителен контакт, кимайте с глава и жестикулирайте по начин, който да покаже на събеседника ви, че следите внимателно какво ви говори. Поддържайте определена дистанция, не правете прекалено много движения, но и не бъдете сковани. Излишно е да казваме да не си гризете ноктите, да си играете с косата или нервно да потропвате с крак...

 

4. Усмихвайте се повече. Понякога просто една усмивка е сбособна да наклони везните във ваша полза. Доказано е, че положителните хора предизвикват и положителни реакции. Когато се държите по-освободено и с усмивка на лице, хората ще се чувстват много по-комфортно във ваше присъствие и е по-вероятно да си изградят положително мнение за вас.

 

5. Покажете, че имате разнообразни интереси. Тук не говорим за футбол при момчетата и танци и шопинг при момичетата. Колкото по-различни и нетипични са интересите и хобитата ви, толкова по-силно впечатление ще оставите. Така че не се срамувайте да споделите нестандартните си увлечения. Така ще се отличите от останалите хора и ще подчертаете своята индивидуалност...

 

----------------------

Още по темата :

5 стъпки за успешна свалка в сайт за запознанства

Фразите за свалка на известни писатели

 

 

www.damikanyat.bg - различният сайт за запознанства ♥