Защо живота на село е по-добър ?

  #България

Кой ни принуди да се махнем от селата и да отидем в градовете ? Чия е вината, че селата, някога пъстри, весели и пълни с детски смях, сега са сиви, празни и запустели ? Какво се случи, че забравихме спокойните топли вечери през лятото, придружени от оранжевия цвят на залеза ? Защо вече не познаваме комшиите си ?



Тогава нямахме нужда от звънец на вратата, защото познавахме всички и всички бяха добре дошли. А ако някой непознат дойдеше, кучето в двора известяваше неговото пристигане. Тогава нямахме и нужда да ходим на фитнес по 4 пъти в седмицата. Тогава просто помагахме на дядо да нацепи дървата, на баба да орони мамулите, а през останалото време тичахме, ритахме и скачахме. Къде изчезна припева на гугутките и защо вечер не виждаме светулките ?  Забравихме топлите уютни вечери през зимата, с мириз на обелки от портокал и мандарини. Забравихме терлиците на баба, които винаги ни държаха топло на краката. Забравихме пукането на горящите дърва в камината. Сега не познаваме комшийте си, но старците от селата ги познават. Те са се запознали с новите си комшии : Ашли Кийтън, Майкъл Райли и Уил Тайлър...

 

Решихме, че звука от неспирния трафик е за предпочитане пред звука от шумолящите листа на тополите. Решихме, че е по-добре да носим скъпи и неудобни обувки и да посещаваме шумни и претъпкани места, вместо да ходим с джапанки или боси и да идем за риба с приятели. Да запалим огън, да "чоплим" семки и да се смеем цяла нощ. Заменихме свободата да паркираш колата си където си поискаш за това, да трябва да се въртиш 40 минути докато намериш свободно място за паркиране и след това да заплатиш за него. Предпочетохме доматите с перфектна кръгла форма и наситен червен цвят, но с вкус на каучук, пред огромните селски, безформени, жълто-зелено-червени домати, от които като отхапеш устата ти изтръпва от сладост.

 

Защо не правим всичко това днес ? Ако се питате къде са децата ви днес и защо не тичат боси по асфалта, докато вие седите и им се радвате на пейката, пред старата къща на село, ще ви кажа : те са по дискотеките и баровете. А ако още не са достатъчно големи за да посещават тези места, най-вероятно са пред компютрите.  А вие къде сте ? Вие сте пред телевизора и гледате любимия си сериал.  През това време вместо да дишате свежия прохладен въздух на село, вие дишате реклами за лекарства, кредити и нови ненужни предмети. И моля ви не си мислете, че децата ви биха предпочели точно това. Просто това е новото поколение на България, което никога няма да има избора пред себе си, защото е твърде късно. Но ако все пак искате да си направите експеримент, купете най-новата компютърна игра на детето си и направете собственоръчно едно хварчило от обикновена хартия. Предложете му двата предмета и го попитайте кое предпочита. Играта на компютъра или разходка сред полето на село и игра сред природата.

 

Ако детето ви избере да отидете на полето с хвърчилото и да си играете... там ще срещне някой. Някой непознат. Някой нов и интересен. Някой, който може да стане приятел и от когото вие и детето ви ще можете да научите нещо. Това ще бъде сина на Ашли Кийтън и Майкъл Райли...

Написа ВМ за
www.damikanyat.bg - различният сайт за запознанства !