10 любопитни факта, които със сигурност не знаете

  #Забавно

Няколко много интересни факта, с които ще впечатлите приятелите си и лесно ще станете център на вниманието. 

След петте невероятни истории, които ви разказахме, решихме да обиколим интернет пространството и да ви направим една малка класация с 10 любопитни факта, които едва ли знаете. За някои може и да сте се запитвали, за това решихме да ви дадем тяхното обяснение. Дръжте се, идва ред и на десетте любопитни факта за света, в който живеем. 

Започваме с номер 10 :

 

 

10 -Квадратни дини

 

Знаехте ли, че в Япония се продават дини с квадратна форма. И не, тук не говорим за някаква генетична модификация. Просто някои земеделци намират за по практично за отглеждат дините си в квадратни кутии. Така, растейки, те взимат формата на кутията. Целта е да могат да заемат по-малко място при транспорта, а и в хладилниците на консуматорите.

 

 

 

 

9- Защо леда залепва за кожата ?

 

Питали ли сте се защо леда залепва за кожата ви, когато го пипате, или защо сладоледа залепва за езика ви? Има много просто обяснение. При допир с тялото ви, което е топло, повърхността на леда се втечнява и навлиза в празните пори на кожата. След като се напълнят, водата, която се намира там се вледенява отново, в следствие на прдължителния допир с леда. Така леда и кожата се слепват.

 

 

 

 

8 - Мултифункционални очи

 

При жабите, очите не служат само за зрение. Благодарение на тях, жабите се хранят. Тяхната уста не е пригодена за да могат да преглъщат без намесата на очите. Всъщност, когато се хранят жабите мигат, защото очите им влизат в главата и избутват храната в устната кухина, за да могат да я преглътнат по-лесно.

 

 

 

 

7- Истинският човек-прилеп

 

Daniel Kish е незрящ по рождение. Той е развил уникалната способност да се предвижва безопасно като издава цъкащи звуци с уста. Благодарение на този звук, той разбира къде се намира, според ехото, което се отразява от заобикалящите го предмети. Тази негова способност е толкова точна, че той е способен дори да кара колело без никакви проблеми. Чрез подобна система се придвижват и прилепите. 

 

 

 

 

6- Човекът, който не може да спи

 

Paul Kern е унгарски войник, който е ранен в главата повреме на Първата Световна Война. Куршумът преминава през главата му и излиза от другата страна, при което той загубва част от фронталния си мозъчен дял. Той оцелява, но последиците от тази тежка рана били странни. Той загубва способността да заспива и не успява да заспи в продължение на 40 години след това. Дори и приспивателните не му действали, а лекарите така и не намират обяснение за това.

 

 

 

 

5- Защо Фейсбук е в синьо ?

 

Синият цвят на най-известната социална мрежа не е съвсем случаен. Нейният създател страда от известна степен на далтонизъм и именно синия цвят е най-лесно разпознаваем за него.

 

 

 

 

 

4 – Най-голямата късметлийка в света

 

Joan Ginther, от Тексас е известна с това, че е печелила от лотарията цели 4 пъти и така е спечелила общата сума от над 20 милиона долара. Изследователи изчислили, че шанса това да се случи е равен на приблизително 18 квадрилиона. След като отворили анкета по случая, открили, че тя има докторска степен по статистики. Предполага се, че Joan,e открила алгоритъма, който разпределя печелившите билети из цялата страна, и пътува, за да ги открие.

 

 

 

 

3 – По-добро копие от оригинала

 

През 1915 година, известният комик Чарли Чаплин се записал на шега в едно предаване, което имало за цел да намира двойниците на известни личности. Той участвал в конкурс за двойници на самия него и не стигнал дори до финала.

 

 

 

 

 

2 – Защо компакт дисковете (CD) имат капацитет на записване от 74 минути

 

Ако сте записвали аудио файлове върху диск, със сигурност сте забелязали, че те имат капацитет от около 74 минути. Това се дължи на факта, че създателите на първия диск искали да могат да запишат петата симфония на Бетовен, чието времетраене е точно толкова.

 

 

 

 

 

1 –Значението на картите за игра

 

Тестето карти е базирано на Грегориянския календар. Има 4 цвята (бои), отговарящи на четирите сезона от годината. 12 фигури отговарящи на дванайсетте месеца, 52 карти за 52 седмици. Всчики точки картите в едно тесте плюс жокера се равняват на 365 – броят на дните в една година.

 

 

Кой факт ви учуди най-много ? Споделете ги и с вашите приятели...